تا حالا دقت کردین لپتاپتون اولش چقدر سریع و سرحال بود و بعد از یه مدت یواشیواش کند و داغون شد؟ خیلی وقتا این اتفاق به خاطر کارهای اشتباهی که ما خودمون باهاش انجام میدیم، میافته. از گذاشتنش روی جاهای نرم مثل تخت و کاناپه که باعث داغ شدنش میشه، گرفته تا وصل کردنش به شارژرهای تقلبی که عمر باتری رو نصف میکنه، اینا همشون جزو اون عادتهای مضری هستن که آرومآروم عمر لپتاپ رو کم میکنن. تو این مقاله میخوایم ۶ تا از همین کارها رو بررسی کنیم و بهتون بگیم چرا باید از این عادتها فاصله بگیرین. اگه لپتاپتون براتون عزیزه و نمیخواین هر سال یکی دیگه بخرین، حتماً این نکات رو جدی بگیرین!
چه عادتهایی عمر لپتاپ رو کوتاه میکنه؟
لپتاپها این روزا تبدیل شدن به همراه همیشگی ما؛ از چک کردن ایمیل و تماشای فیلم گرفته تا پروژههای کاری و تحصیلی، همه و همه رو باهاش انجام میدیم. با این حال، گاهی بدون اینکه بدونیم، داریم با بعضی عادتهای اشتباه به لپتاپمون آسیب میزنیم و باعث میشیم زودتر از کار بیفته. اینجا میخوایم شش تا از مهمترین کارهایی که باعث میشن لپتاپ دچار خرابی زودرس بشه رو بررسی کنیم.
گذاشتن لپتاپ توی جاهای نامناسب
خیلی از ما عادت داریم لپتاپ رو روی جاهای نرم مثل تخت یا مبل بذاریم، اما این عادت اصلاً به نفع دستگاه نیست. وقتی لپتاپ روی سطح نرم قرار میگیره، جریان هوا به درستی انجام نمیشه و گرمای زیادی داخلش جمع میشه. این موضوع باعث داغ شدن قطعات داخلی میشه و میتونه به مرور زمان به لپتاپ آسیب بزنه. همیشه سعی کنین از یه سطح سفت و مناسب استفاده کنین و حتیالامکان کولپد هم بذارین تا دستگاه خنک بمونه.
خالی کردن کامل باتری
اگه فکر میکنین هر بار باتری باید تا آخر خالی بشه و بعد دوباره شارژ بشه، باید این باور رو کنار بذارین. این کار در طولانیمدت باعث میشه باتری عمرش کم بشه و قدرت نگه داشتن شارژ رو از دست بده. توصیه میشه وقتی شارژ باتری به حدود ۲۰ درصد رسید، وصلش کنین به برق و وقتی به ۸۰-۹۰ درصد رسید، شارژر رو جدا کنین.
زیاد نگه داشتن لپتاپ توی شارژ
خیلی وقتا عادت داریم وقتی لپتاپ رو به برق میزنیم، تا ساعتها همونطور وصل نگه داریم. این کار هم برای باتری ضرر داره و هم باعث میشه لپتاپ گرم بشه. وقتی شارژ کامل شد، بهتره شارژر رو جدا کنین تا به باتری فشار نیاد. اگه قراره مدت طولانی لپتاپ رو وصل نگه دارین، حداقل باتری رو در بیارین یا از یه تنظیماتی استفاده کنین که فقط از برق مستقیم استفاده کنه.
قرار گرفتن زیر نور مستقیم خورشید
نور خورشید علاوه بر اینکه ممکنه به رنگ و ظاهر لپتاپ آسیب بزنه، میتونه به اجزای داخلیش هم ضرر برسونه. گرمای مستقیم خورشید باعث میشه چسبهایی که قطعات رو نگه میدارن، به مرور شل بشن و قطعات از هم باز بشن. سعی کنین همیشه لپتاپ رو توی یه جای خنک و دور از نور مستقیم نگه دارین.
استفاده نکردن از محافظ برق
نوسانات برق میتونه خیلی راحت به لپتاپ آسیب بزنه و حتی باعث بشه قطعات داخلیش بسوزه. برای همین همیشه بهتره از یه محافظ برق استفاده کنین. این وسیله باعث میشه که اگر یه دفعه برق قطع و وصل شد یا ولتاژ تغییر کرد، لپتاپ آسیبی نبینه. این مورد بهخصوص توی مناطقی که نوسان برق بیشتره، خیلی مهمتره.
بیتوجهی به تمیز کردن دستگاه
لپتاپها خیلی زود گرد و خاک میگیرن، و این گرد و خاک میتونه فنها و مسیرهای هوای دستگاه رو مسدود کنه. وقتی جریان هوا مختل بشه، دستگاه بیشتر داغ میکنه و همین داغی میتونه به قطعات داخلی آسیب بزنه. اگه لپتاپ رو مرتباً تمیز کنین و از ورود گرد و خاک جلوگیری کنین، عمرش بیشتر میشه و بهتر کار میکنه. حتی اگه نمیتونین خودتون این کار رو انجام بدین، میتونین از یه تعمیرکار کمک بگیرین تا هر چند وقت یه بار دستگاه رو تمیز کنه.
نگهداری درست از لپتاپ کمک میکنه تا ازش بیشتر استفاده کنین و هزینههای اضافی برای تعمیر و تعویض قطعات هم نداشته باشین. فقط با رعایت همین چند نکته ساده، میتونین عمر لپتاپتون رو بیشتر کنین و از کارکرد بهترش لذت ببرین.
چطور لپتاپهای دست دوم و قدیمی رو از خرابی بیشتر نجات بدیم؟
لپتاپهای دست دوم و قدیمی اگه خوب نگهداری بشن، میتونن همچنان کارایی خوبی برای کارهای روزمره داشته باشن. اما باید حواسمون به چند نکته باشه تا دستگاه زودتر از کار نیفته. در ادامه، راهکارهایی ساده ولی مؤثر برای جلوگیری از خرابی بیشتر و افزایش عمر لپتاپ رو مرور میکنیم.
- دوری از گرمای زیاد
لپتاپها به شدت به گرما حساس هستن. اگه دستگاه توی محیط گرم یا بدون جریان هوا قرار بگیره، داغ میکنه و ممکنه به قطعات داخلی آسیب برسه. بهتره لپتاپ رو در جای خنک بذارین و حتیالامکان از کولپد استفاده کنین تا دستگاه خنک بمونه.
- تکان ندادن موقع کار
لپتاپهای قدیمی که هارد مکانیکی دارن، به ضربه و حرکت حساستر هستن. اگه در حال کار لپتاپ رو تکون بدین، احتمال خرابی هارد و از دست رفتن اطلاعات بالا میره. وقتی دارین از لپتاپ استفاده میکنین، سعی کنین جابجاش نکنین.
- جابجایی اصولی
اگه میخواین لپتاپ رو جابجا کنین، از کیف مخصوص و ضربهگیر استفاده کنین. هیچوقت دستگاه رو از صفحه نمایش بلند نکنین؛ همیشه با دو دست و از زیر بلندش کنین. این کار باعث میشه فشار به لولاها و نمایشگر نیاد و دستگاه آسیب نبینه.
- مراقبت از کابلها
کابلهای لپتاپ نیاز به توجه دارن. پیچوتاب زیاد یا قرار گرفتن کنار وسایل تیز میتونه باعث خرابی کابل شارژر بشه و حتی به باتری و خود دستگاه آسیب بزنه. بهتره کابلها رو مرتب جمع کنین و ازشون خوب نگهداری کنین.
- تمیزکاری دورهای
گرد و غبار میتونه فنها و قطعات داخلی لپتاپ رو مسدود کنه و باعث داغ شدن بیش از حد دستگاه بشه. هر چند وقت یه بار دستگاه رو تمیز کنین، یا از یه متخصص کمک بگیرین. تمیزی لپتاپ از داغ شدن و خرابی زودرس جلوگیری میکنه.
با رعایت این نکات، میتونین از لپتاپ دست دوم یا قدیمی خودتون بهتر نگهداری کنین و از خرابی زودرسش جلوگیری کنین. این مراقبتهای ساده عمر دستگاه رو بیشتر میکنن و نیاز به تعمیر یا تعویضش رو به تأخیر میاندازن.
کلام آخر
در نتیجه، با اینکه لپتاپها برای کارهای مختلف طراحی و ساخته شدن، اما بعضی از عادتهای اشتباه ما میتونه عمر مفیدشون رو خیلی کم کنه. از خالی کردن باتری تا گذاشتنش روی جاهای نامناسب و بیتوجهی به تهویه و تمیزکاری، همه اینها به مرور باعث فرسودگی لپتاپ میشن. اگه میخواین دستگاهتون سالمتر بمونه و نیاز به تعمیر و تعویض نداشته باشین، بهتره این شش نکته رو جدی بگیرین و سعی کنین از لپتاپتون اصولیتر نگهداری کنین.
How useful was this post?
Click on a star to rate it!
Average rating 5 / 5. Vote count: 98
No votes so far! Be the first to rate this post.